Domowe bounty


Jeżeli pierwsze ciepłe dni przywołały u Was wakacyjne wspomnienia, na pewno chętnie sięgnięcie po domowe bounty. Intensywnie kokosowe batoniki otoczone grubą warstwą czekolady fantastycznie współgrają 20-stopniowymi temperaturami. Prosty i szybki przepis (bez pieczenia!) na słodki posmak tropików gdziekolwiek będziecie :]

Składniki:

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g masła
  • 300 g mleka skondensowanego słodzonego

Na polewę:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy do momentu ich połączenia. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!).
Ze schłodzonej masy kokosowej formujemy batony o dowolnym kształcie. Zanurzamy w czekoladzie, przekładamy na deskę przykryta folią aluminiową i niezwłocznie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Jeżeli zostało wam jeszcze trochę rozpuszczonej czekolady, możecie dodatkowo ozdobić wierzch każdego batona (po zastygnięciu pierwszej warstwy polewy).
Podajemy schłodzone.

Smacznego :]

batony bounty

domowe batony bounty

praliny bounty

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress