Domowe bounty
Jeżeli pierwsze ciepłe dni przywołały u Was wakacyjne wspomnienia, na pewno chętnie sięgnięcie po domowe bounty. Intensywnie kokosowe batoniki otoczone grubą warstwą czekolady fantastycznie współgrają 20-stopniowymi temperaturami. Prosty i szybki przepis (bez pieczenia!) na słodki posmak tropików gdziekolwiek będziecie :]
Składniki:
- 300 g wiórków kokosowych
- 50 g oleju kokosowego
- 50 g masła
- 300 g mleka skondensowanego słodzonego
Na polewę:
- 200 g mlecznej czekolady
- 200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy do momentu ich połączenia. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!).
Ze schłodzonej masy kokosowej formujemy batony o dowolnym kształcie. Zanurzamy w czekoladzie, przekładamy na deskę przykryta folią aluminiową i niezwłocznie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Jeżeli zostało wam jeszcze trochę rozpuszczonej czekolady, możecie dodatkowo ozdobić wierzch każdego batona (po zastygnięciu pierwszej warstwy polewy).
Podajemy schłodzone.
Smacznego :]