Domowe biszkopty z makiem i sezamem


Mąż wyjada mi ostatnio ukradkiem wszystkie biszkopty, które kupuję do przygotowania deserów. Postanowiłam więc upiec coś specjalnie dla niego. Po powrocie z pracy dostał wupełnioną po brzegi puszkę z puszystymi, mięciutkimi biszkoptami, obsypanymi makiem oraz sezamem. Szczęście zostało dopełnione zapasem domowych przetworów, które są idealne, by maczać w nich te ciastka. Zgadnijcie, czy coś jeszcze zostało? :]

Składniki:

  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 8 łyżek mąki
  • 9 łyżek drobnego cukru do wypieku
  • mak do posypania
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, nie przestając miksować stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąką i bardzo delikatnie mieszamy.
Przy pomocy szprycy wyciskamy porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę biszkoptów posypujemy makiem, połowę sezamem.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni w termoobiegu (do lekkiego zarumienienia). Sugeruję włożyć do piekarnika 2 blaszki na raz.
Można podać wraz z konfiturą owocową.

Smacznego :]

domowe biszkopty z makiem i sezamem 1

2 Comments

    • Przełożyłam powidłami śliwkowymi i zniknęły tak szybko, że załapałam się na 3 ostatnie sztuki :)

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress