Domowa chałwa


Czy wiecie, że chałwa może być zdrowym i wartościowym deserem jeżeli tylko przygotujecie ją sami? Poświęcając 20 minut i korzystając z wyłącznie 2 składników stworzycie naturalny, domowy deser, bogaty w wapń, magnez i witaminy. Nie dość, że prosto i szybko, to jeszcze zdecydowanie taniej od sztucznie słodzonych, tłustych ulepków z marketu, których skład pozostawia wiele do życzenia. Spróbujcie, a już nigdy nie wybierzecie sklepowej wersji.

Składniki:

  • 500 g białego sezamu
  • 5-6 łyżek stałego miodu

Przygotowanie:

Sezam delikatnie podprażamy na patelni. Uważamy by nie przyrumienił się za bardzo i nie nabrał przez to goryczy.
Podprażony sezam blendujemy lub mielimy – powinien przybrać konsystencję piasku. Przesypujemy do miski.
5 łyżek miodu podgrzewamy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do sezamu i dokładnie mieszamy. Próbujemy masy – jeżeli jest dla nas za mało słodka, dodajemy jeszcze jedną łyżkę rozpuszczonego miodu.
Uzyskaną masę przekładamy do okragłego pojemnika wyłożonego folią aluminiową (wykorzystałam formę o średnicy 15 cm). Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Schłodzoną chałwę podajemy pokrojoną w trójkąty.

Smacznego :]

chalwa-domowa

chalwa-wlasnej-roboty

chalwa-sezamowa

 

 

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress