Dachówki z nutellą (tulies)


Od rana trenuję przed Światowym Dniem Nutelli. Na początek przygotowałam francuskie tulies, znane w Polsce pod nazwą dachówek. Delikatne, bardzo kruche ciasteczka na bazie białek, które doczekały się dziesiątek odsłon. U mnie w wersji z kremem czekoladowo-orzechowym i posiekanymi nerkowcami. Znikają w błyskawicznym tempie. Obawiam się, że nie dotrwają do wtorku. Na szczęście mam w zanadrzu jeszcze kilka pomysłów ;]

Składniki:

  • 30 g mąki
  • 35 g rozpuszczonego masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 100 g nutelli (przepis na domową wersję znajdziesz tutaj)
  • 2 białka
  • 50 g posiekanych orzechów (np. laskowych lub nerkowców)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Białka miksujemy z cukrem. Nastepnie dodajemy mąkę, nutellę oraz rozpuszczone masło. Ponownie miksujemy.
Przy pomocy łyżki wykładamy niewielkie porcje ciasta na papier do pieczenia. Rozprowadzamy je, nadając im kształt zbliżony do koła (porcję powinny być dość cieńkie – nie więcej niż 2-3 mm). Posypujemy posiekanymi orzechami.

Pieczemy około 10 minut. Wyciągamy z piekarnika. Każde ciastko, póki jest ciepłe, przekładamy na wałek (lub szklaną butelkę) i nadajemy zaokrąglony kształ przypominający Pringelsy. Po całkowitym przestygnięciu przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Smacznego :]

tulies z nutellą

ciastka z nutellą

ciasteczka z nutellą

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress