Czekoladowy tort z wiśniami


Spełnienie marzeń każdego miłośnika czekolady – intensywnie kakaowe ciasto połączone ze słodyczą konfitury wiśniowej oraz rozpływającym się w ustach kremem. A co najważniejsze – bardzo proste i szybkie w wykonaniu! Baza tortu idealnie skomponuje się z każdym Waszym pomysłem. Ja wybrałam wiśnie i czekoladę – moim zdaniem stworzone do funkcjonowania w duecie. Możecie też pokombinować z rodzajem formy – jak widać na zdjęciach babka też świetnie spełnia się jako tort :] Włączajcie wyobraźnię (którą może zatrzymać jedynie zawartość Waszych szafek) i do dzieła! :]

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g wysokiej jakości kakao
  • 175 g miękkiego masła
  • 3 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 150 ml gęstej śmietany 18%

Składniki na krem:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietany kremówki 36% (+ ewentualnie 3 dodatkowe łyżki)
  • 2 słoiczki konfitury wiśniowej z całymi kawałkami wiśni (około 450 g)

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy na gęstą, gładką masę. Dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do okrągłej formy na babkę (ja wykorzystałam silikonową, ale jeżeli macie standardową, to nie zapomnijcie jej natłuścić).
Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Po wystygnięciu, ciasto kroimy na trzy części o podobnej grubości.

Połamaną na kawałki czekoladę  i śmietanę kremówkę rozpuszczamy w rondelku na bardzo małym gazie (posiadaczom płyt indukcyjnych polecam stopień 4) regularnie mieszając. Jeżeli wydaje się Wam zbyt gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę śmietany.

Na dolny blat ciasta wykładamy 1/3 masy czekoladowej i rozprowadzamy w miarę równomiernie – nie trzeba wyrównywać kremu do samych brzegów – górny blat zrobi to za nas :] Następnie na masę czekoladową wykładamy 3/4 słoiczka konfitury wiśniowej i również rozprowadzamy. Nakrywamy środkowym blatem, który smarujemy kolejna porcją masy czekoladowej i konfitury. Przykrywamy górnym blatem ciasta, który polewamy masą czekoadową (jeżeli zdążyła mocno zgęstnieć, podgrzewamy ją przez chwilkę regularnie mieszając). Dekorujemy wiśniami z konfitury.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

tort czekoladowy z wiśniami

babka czekoladowa

babka czekoladowa z wiśniami

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress