Czekoladowe serniczki z bitą śmietaną
Przed Wami bardzo krótki przepis na najprostsze serniczki na świecie. Wystarczy twaróg i czekolada, by stworzyć wyśmienity deser na letnie dni. Dekoracja z bitej śmietany i cukrowych ozdób sprawi, że zawartość słoiczków będzie nie tylko pyszna, ale i niesamowicie efektowna. Jestem pewna, że pokochacie ten pomysł na wakacyjne słodkości :] To co, próbujecie? :]
Składniki na 8 porcji:
- 1 kg twarogu sernikowego z „wiaderka” w temperaturze pokojowej
- 400 g czekolady (200 g mlecznej i 200 g gorzkiej)
- 300 g śmietany kremówki
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- cukrowe ozdoby
Przygotowanie:
400 g czekolady roztapiamy mikrofalówce lub w tzw. kąpieli wodnej (połamaną czekoladę umieszczamy w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej). Miksujemy ją z twarogiem sernikowym do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do słoiczków o pojemności około 180-200 ml, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.
Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystą masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdką” i dekorujemy wierzch każdego serniczka.
Smacznego :]