Czekoladowe muffinki z dynią


Czy puszyste, mięciutkie, potrójnie czekoladowe muffinki mogą być jeszcze lepsze? Mogą! Wystarczy dodać do masy puree z dyni, które mimo, iż nie będzie wyczuwalne w smaku, zdziała dużo dobrego. Ten pomarańczowy składnik zagwarantuje bowiem, że nasze wypieki będą delikatne w swojej strukturze oraz pozostaną świeże i wilgotne przez bardzo długi czas. I jak tu nie kochać tego jesiennego warzywa? :]

 Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki smietany 18%
  • 2/3 szklanki puree z dyni*
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Niewielką dynię myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy miąższ z nasionami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 1,5 godziny, odstawiamy do przestygnięcia. Obieramy ze skóry i blendujemy. Gotowe! :]

Ponadto:

  • 50 g gorzkiej czekolady + kilka kostek startych na dużych oczkach tarki
  • kilka łyżek mleka

Przygotowanie:

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę dzielimy między 12 papilotek. Pieczemy około 20-25 minut – do tzw „suchego patyczka”. Odstawiamy do przestygnięcia.
Czekoladę i 5 łyżek mleka umieszczamy w niewielkim rondelku o grubym dnie. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia czekolady. Musimy uzyskać gładką polewę – jeżeli masa jest jeszcze zbyt gęsta (nie spływa z łyżki), dodajemy stopniowo kolejne porcje mleka aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Posypujemy startą czekoladą.

Smacznego :]

 

czekoladowe-muffiny-z-dynia

muffiny-z-dynia

czekoladowe-babeczki-z-dynia

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress