Czekoladowe „Koszmarki” z piankami


Dlaczego „Koszmarki”? Ponieważ, gdy piekłam je po raz pierwszy (a było to wczoraj) i wyjęłam z piekarnika, to wyglądały przeokropnie. Nie wiedziałam, co mam zrobić z tymi porozlewanymi plackami, na których straszyły kratery po roztopionych piankach. Już miałam je wyrzucić, ale ostatecznie, w akcie desperacji przywróciłam im za pomocą łyżki jako taki kształt i odstawiłam do ostygnięcia. Mało atrakcyjny wizerunek ciastek podrasowało dodatkowo obfite pokrycie mleczną czekoladą. W efekcie końcowym prezentowały się całkiem nie najgorzej.  Koszmarki okazały się być hitem piątkowej domówki  – totalnie zachwyciły nasze podniebienia, a ich nazwa wzbudziła sporo sympatii i przyjęła się na stałe :]

Składniki:

  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 opakowania klasycznych, waniliowych pianek (około 90 g)

Na polewę:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 6 łyżek mleka

Przygotowanie:

Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 

W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, jajka, cukier brązowy, cukier z prawdziwą wanilią oraz rozpuszczone masło z czekoladą. Miksujemy do połączenia składników. 

Każdą piankę kroimy na 4 części, dodajemy do czekoladowej masy, mieszamy.

Nabieramy łyżkę ciasta z piankami i kładziemy na wyłożoną papierem blaszkę, nie spłaszczamy. Zachowując dość spore odstępy, zapełniamy w ten sposób całą powierzchnię blaszki. 

Pieczemy około 10-15 min. w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia ciastka „rozleją się” i niektóre zupełnie stracą kształt, przypominając andrzejkową wróżbę z wosku ;] W takiej sytuacji, zaraz po wyjęciu z piekarnika  (przez około 3 minuty od upieczenia ciastka są miękkie i plastyczne) za pomocą łyżki popychamy krawędzie ciastek ku ich środkowi, nadając im ładniejszą formę. Odstawiamy do wystygnięcia.

200 g mlecznej czekolady rozpuszczamy w rondelku z mlekiem (na bardzo małej mocy palnika). Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dolewamy więcej mleka. Czekolada powinna być gęsta i powoli spływać z łyżki, ale jednocześnie na tyle płynna, by umożliwić udekorowanie nią „Koszmarków”. Polewamy każde ciastko, tworząc dowolne wzory.

Smacznego :]

czekoladowe koszmarki z piankami 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress