Czekoladowe donaty na patykach
Tym razem coś specjalnie dla najmłodszych karnawałowiczów – mini donaty na patykach. Mięciutkie, puszyste, oblane aksamitną czekoladą. Podane na patykach świetnie sprawdzą się na kinderbalu – nie dość, że przyciagną dziecięcy wzrok, to jeszcze nie będą wymagały odrywania się od zabawy. Przypilnujcie tylko innych rodziców – niech nie ogołocą całego bufetu i zostawią choć trochę pączków dla swoich pociech ;]
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 7 łyżek rozpuszczonego masła
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- 200 g mlecznej czekolady
- kolorowe posypki
- patyczki do lizaków
- odrobina oleju lub masła do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Formę na donaty smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
W jednej misce umieszczamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao. W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka i mleko. Dodajemy suche składniki, miksujemy.
Uzyskaną masę przekładamy do formy na donaty. Pieczemy około 10-12 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!).
Każdego donata zanurzamy w czekoladzie i dekorujemy kolorową posypką. Nadziewamy na patyczek. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Smacznego :]