Czekoladowe donaty na patykach


Tym razem coś specjalnie dla najmłodszych karnawałowiczów – mini donaty na patykach. Mięciutkie, puszyste, oblane aksamitną czekoladą. Podane na patykach świetnie sprawdzą się na kinderbalu – nie dość, że przyciagną dziecięcy wzrok, to jeszcze nie będą wymagały odrywania się od zabawy. Przypilnujcie tylko innych rodziców – niech nie ogołocą całego bufetu i zostawią choć trochę pączków dla swoich pociech ;]

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 7 łyżek rozpuszczonego masła
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • kolorowe posypki
  • patyczki do lizaków
  • odrobina oleju lub masła do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

Formę na donaty smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
W jednej misce umieszczamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao. W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka i mleko. Dodajemy suche składniki, miksujemy.
Uzyskaną masę przekładamy do formy na donaty. Pieczemy około 10-12 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!).
Każdego donata zanurzamy w czekoladzie i dekorujemy kolorową posypką. Nadziewamy na patyczek. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

Smacznego :]

czekoladowe mini donaty

donaty na patyku

czekoladowe donaty na patykach

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress