Czekoladowe babeczki z brzoskwiniami


10 lat temu, pewnego zimowego dnia te oto babeczki podbiły kubki smakowe mojego kolegi z treningu salsy. A że droga do serca wiedzie przez żołądek, tydzień później byliśmy już parą. Dziś, 6 lat po ślubie, mięciutkie ciasto czekoladowe nadziane brzoskwiniami robi na moim mężu takie samo wrażenie. Mądrzy ludzie badają czynniki trwałości związków, a sposób jest taki prosty… i słodki ;]

Składniki (na 8 porcji):

  • 250 g mąki
  • 150 g brązowego cukru
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kakao

Ponadto:

  • 2 brzoskwinie

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Brzoskwinie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Każdą połówkę brzoskwini kroimy na 4 plastry.
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowaną masę przekładamy do 8 foremek na tartaletki. Na wierzchu układamy po 2 plastry brzoskwini, lekko wciskamy w ciasto.
Pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Opruszamy cukrem pudrem.

Smacznego :]

babeczki czekoladowe z brzoskwiniami

babeczki z brzoskwiniami

ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

8 Comments

    • Dziękuję :] 10 lat temu mój mąż (jeszcze wtedy kolega) otrzymał pierwszy kawałek zawinięty w folię aluminiową, także sposób podania zdecydowanie się poprawił ;]

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress