Czekoladowe babeczki z borówkami i mascarpone


Jak głoszą amerykańscy naukowcy, mistrzostwo w objadaniu się słodyczami należy do kobiet. Z moich obserwacji wynika jednak, że faceci wcale nie są gorsi i też potrafią być niezłymi łasuchami. Dlaczego więc nie przygotowuje się candy barów na wieczory kawalerskie? Przecież wypieki wcale nie muszą ociekać różowym lukrem, można z powodzeniem przygotować ich męskie wydanie. Na przykład takie czekoladowe babeczki z borówkami i kremem – wystarczy ubrać je w czarno-białe papilotki, ozdobić wąsami i żaden przyszły Pan Młody nie powstydzi się słodkiego bufetu na swojej imprezie. A o ostatnią sztukę będzie pewnie niezła walka ;]

Składniki (na 12 dużych babeczek):

  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 175 g masła klarowanego
  • 2 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g borówek

Ponadto:

  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z mlekiem i kakao. Zostawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, proszek oraz sodę, miksujemy do połączenia składników. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy umyte i wysuszone borówki, delikatnie mieszamy, by nie rozgnieść owoców.
Uzyskaną masę przekładamy do papilotek – do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdką” i dekorujemy wierzch każdej babeczki.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

babeczki z borówkami

babeczki na kawalerski

babeczki czekoladowe

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress