Cytrynowy sernik z mlekiem skondensowanym


Słyszeliście o serniku tak aksamitnym, że rozpływa się pod podniebieniem? O serniku tak intensywnie cytrynowym, że nie sposób przejść obojętnie czując jego aromat? Jeżeli tak, to musiał być sernik na bazie mleka skondensowanego, z dodatkiem otartej skórki z cytryny i budyniu waniliowego. Do tego ciasteczkowy spód – po prostu wypiekowa rozpusta! :]


Składniki na spód:

  • 250 g mąki
  • 80 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1 kg sera twarogowego „w wiaderku” (polecam firmy Starco lub Piątnica)
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 budyń waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (wykorzystałam funkcję termoobiegu + grzanie góra i dół).
Składniki na spód umieszczamy w blenderze, miksujemy. Uzyskaną masą wylepiamy dno okragłej formy o średnicy około 23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Wszystkie składniki na masę sernikową umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do formy (masa będzie bardzo rzadka). Wstawiamy do piekarnika na 60 minut (jeżeli ciasto zacznie nam się zbyt szybko rumienić, możemy je przykryć z wierzchu folią aluminiową). Studzimy w uchylonym piekarniku. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

Smacznego :]

sernik z mlekiem skondensowanym

sernik z budyniem

sernik na mleku skondensowanym

cytrynowy sernik

 

Zapisz

4 Comments

  1. Hej, czy moge normalnie uzyc twarogu w kostce, 3krotnie zmielonego? mieszkam zagranica nie ma tutaj twarogow w wiaderkach a taki zwykly kiedyś przywiozlam sobie z Polski :) i co jest na gorze sernika?

    • Tak, jak najbardziej można samodzielnie zmielić twaróg :) Na wierzchu jest polewa śmietanowa (200 ml gęstej śmietany, 2 łyżki cukru pudru i pół łyżeczki ekstraktu z wanilii), najbardziej polecałabym jednak wymieszać lemon curd z mascarpone w proporcji 50:50 :)

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress