Cytrynowy sernik z białą czekoladą


Oczarowana powiewem wakacyjnej pogody, która zawitała na chwilę do Szczecina, podjęłam próbę przygotowania prostego i szybkiego ciasta bez pieczenia, który przyniósłby słodkie orzeźwienie. I tak powstał delikatny, sprężysty sernik na zimno o wyrazistej, cytrynowej nucie. A do tego gruba polewa z białej czekolady, która podczas konsumpcji chrupie jak ta z lodów Mango :] Jeżeli nie przepadacie za tego rodzaju deserami, w tym przypadku możecie zmienić zdanie. Spróbujcie jak smakuje słoneczne lato! :]

Składniki (na 8 dużych porcji):

  • 3 galaretki cytrynowe
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • otarta skórka z 1 dużej cytryny (lub 2 mniejszych)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g białej czekolady

Przygotowanie:

Formę keksówkę wykładamy folią aluminiową. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
W misce umieszczamy twaróg, otartą skórkę z cytryny i cukier. Miksujemy na niskich obrotach ,stopniowo wlewając rozpuszczoną galaretkę. Zawartość miski przekładamy do formy i wkładamy na 6 godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Stężałe ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy w około 3-centymetrowe paski.
200 g białej czekolady roztapiamy mikrofalówce lub w tzw. kąpieli wodnej (połamaną czekoladę umieszczamy w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej).  Rozpuszczoną czekoladą polewamy każdą porcję sernika. Wstawiamy do lodówki jeszcze na pół godziny. Dekorujemy listkami mięty lub melisy. Podajemy dobrze schłodzone.

Smacznego :]

sernik na zimno 1

sernik cytrynowy

sernik cytrynowy na zimno

Zapisz

Zapisz

2 Comments

Napisz odpowiedź do Emilia Anuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress