Cytrynowe bułeczki z lukrem
Kuszące cytrynowym aromatem, obezwładniająco miękkie i puszyste, pokryte błyszczącym lukrem… To muszą być drożdżowe, odrywane bułeczki. Przepyszne, orzeźwiające roladki, które świetnie sprawdzą się w coraz cieplejsze dni. Słońce, łąka, koc i zapas tych cytrusowych słodkości – to przepis na idealne, weekendowe popołudnie :]
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 100 g masła
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 15 g suchych drożdży
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 60 g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
- 80 g cukru
- skórka otarta z 3 cytryn
Ponadto:
- mąka do podsypywania stolnicy
Składniki na lukier:
- 9 łyżek cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu do dokładnego połączenia.
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, cukier, drożdże i szczyptę soli. W rondelku, na niskiej mocy palnika podgrzewamy mleko z masłem. Przelewamy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy przy pomocy miksera (końcówki świderki) lub robota kuchennego (końcówka hak) aż do uzyskania gładkiej, plastycznej masy. Wbijamy jajka, ponownie wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy od góry ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Prostokątną formę o wymiarach około 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Silikonową stolnicę lub kuchenny blat podsypujemy maką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm. Roprowadzamy na nim rozpuszczone masło, posypujemy cukrem i skórką cytrynową. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego brzegu. Kroimy w poprzek na 12 grubych plastrów. Układamy w formie, plaster obok plastra.
Pieczemy około 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia. Dekorujemy lukrem.
Smacznego :]
Ależ są puszyste i delikatne! Pyszności
Ja też byłam mile zaskoczona efektem :]