Cynamonowo-imbirowe croissanty z owocami


Chłodniejszy, letni wieczór, przytulny domek z gankiem, szum morza, świeżo zaparzona Lady Grey i cynamonowo-imbirowe croissanty… Pełnia wakacyjnego szczęścia. Temperatura trochę opadła, morze jest i w dodatku szumi, herbata i croissanty obecne – tylko gdzie ten domek z gankiem? ;]

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego (najlepiej XXL)
  • 1 duże jabłko
  • 2 gruszki
  • 2 banany
  • pół łyżki imbiru
  • pół łyżki cynamonu
  • brązowy cukier

Przygotowanie:

Owoce obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne (jeżeli dotyczy), kroimy w kostkę i umieszczamy w niewielkiej misce. Dosypujemy 2 łyżki brązowego cukru, pół łyżki cynamonu, pół łyżki imbiru i mieszamy.

Rozwijamy ciasto francuskie, kładziemy na desce i przecinamy po skosie, aby uzyskać 8 trójkątów (zgodnie ze zdjęciem poniżej).

IMG_2338

 Każdy z trójkątów lekko rozciągamy wzdłuż, na szerszym brzegu układamy porcję owoców w cukrze, cynamonie i imbirze (1-2 łyżki).

 Zwijamy w stronę zwężania się ciasta,  zaklejamy końce.  Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.

Pieczemy około 15 min. w 200 stopniach (polecam funkcję termoobiegu – w moim piekarniku sprawdza się najlepiej). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, podajemy jeszcze ciepłe do ulubionej kawy lub herbaty.

Smacznego :]

IMG_2340

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress