Cynamonowe misie z migdałami


To właśnie te chrupiące misie czekały u nas w nocy na Świętego Mikołaja. Musiały mu bardzo smakować, bo poza okruszkami zostawił piękne prezenty ;] Wiedzieliśmy, że cieżko będzie się oprzeć tym pachnącym, cynamonowym ciasteczkom z migdałami, dlatego schowaliśmy też trochę dla siebie. W innym wypadku Panu w czerwonym płaszczu mogłyby poodpadać guziki na wysokości brzucha, a my trafilibyśmy na czarną listę Pani Mikołajowej ;]

Składniki (na około 30 sztuk):

  • 400 g mąki
  • 100 g płynnego miodu
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko L
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cynamonu

Ponadto:

  • 30 migdałów
  • mąka do podsypywania ciasta

Przygotowanie:

W jednym naczyniu umieszczamy mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną i cynamon. Dolewamy roztopione masło i miód, zagniatamy. Wbijamy jajko, ponownie wyrabiamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy.
Dzielimy ciasto na 2 części.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaskią blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Matę silikonową lub stolicę podsypujemy mąką.

Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
Przy pomocy foremki misia wykrawamy ciastka, układamy na blaszce w 3 cm odstępach. Na środku każdej porcji kładziemy migdał, który następnie nakrywamy z dwóch stron misiowymi łapami.
Pieczemy około 10 minut – do zarumienienia. Odstawiamy na około 5 minut do lekkiego przestygnięcia i przekładamy na kratkę z piekarnika, gdzie będą mogły zupełnie ostygnąć, my natomiast odzyskujemy wolną blaszkę.
Analogicznie postępujemy z drugą porcją ciasta.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego :]

cynamonowe misie

pierniczki misie

ciasteczka misie z migdałem

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress