Cynamonowe misie z migdałami
To właśnie te chrupiące misie czekały u nas w nocy na Świętego Mikołaja. Musiały mu bardzo smakować, bo poza okruszkami zostawił piękne prezenty ;] Wiedzieliśmy, że cieżko będzie się oprzeć tym pachnącym, cynamonowym ciasteczkom z migdałami, dlatego schowaliśmy też trochę dla siebie. W innym wypadku Panu w czerwonym płaszczu mogłyby poodpadać guziki na wysokości brzucha, a my trafilibyśmy na czarną listę Pani Mikołajowej ;]
Składniki (na około 30 sztuk):
- 400 g mąki
- 100 g płynnego miodu
- 150 g cukru pudru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko L
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cynamonu
Ponadto:
- 30 migdałów
- mąka do podsypywania ciasta
Przygotowanie:
W jednym naczyniu umieszczamy mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną i cynamon. Dolewamy roztopione masło i miód, zagniatamy. Wbijamy jajko, ponownie wyrabiamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy.
Dzielimy ciasto na 2 części.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaskią blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Matę silikonową lub stolicę podsypujemy mąką.
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
Przy pomocy foremki misia wykrawamy ciastka, układamy na blaszce w 3 cm odstępach. Na środku każdej porcji kładziemy migdał, który następnie nakrywamy z dwóch stron misiowymi łapami.
Pieczemy około 10 minut – do zarumienienia. Odstawiamy na około 5 minut do lekkiego przestygnięcia i przekładamy na kratkę z piekarnika, gdzie będą mogły zupełnie ostygnąć, my natomiast odzyskujemy wolną blaszkę.
Analogicznie postępujemy z drugą porcją ciasta.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Smacznego :]