Cynamonowe croissanty z jabłkami i orzechami pekan


Uwielbiam połączenie jabłek, cynamonu i orzechów, niezależnie od sposobu i formy podania. Najczęściej decyduję się na upieczenie tarty, strucli lub jabłecznika, często sięgam też po gotowy jogurt o smaku szarlotki i dosypuję do niego bakalie.  Tym razem jedno z moich ulubionych zestawień smakowych umieściłam w chrupiącej skorupce z ciasta francuskiego i brązowego cukru. Przepiękny aromat przykleja żołądek do kręgosłupa już podczas pieczenia, a po wyjęciu z piekarnika ciężko powstrzymać się od próby zjedzenia jeszcze gorących croissantów (nie polecam…). Warto jednak zdążyć przed całkowitym wystygnięciem :] Rewelacyjne śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego (najlepiej XXL)
  • 2 jabłka
  • 100-150 g orzechów pekan
  • 1 łyżka cynamonu
  • brązowy cukier

Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Orzechy pekan przełamujemy na pół i umieszczamy wraz z pokrojonymi jabłkami w niewielkiej misce. Dosypujemy 2 łyżki brązowego cukru oraz 1 łyżkę cynamonu, mieszamy.

Rozwijamy ciasto francuskie, kładziemy na desce i przecinamy po skosie, aby uzyskać 8 trójkątów (zgodnie ze zdjęciem poniżej).

IMG_2253 

Każdy z trójkątów lekko rozciągamy wzdłuż, na szerszym brzegu układamy porcję jabłek w cukrze i cynamonie (około 2 łyżki).

IMG_2254 

Zwijamy w stronę zwężania się ciasta,  zaklejamy końce.  Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.

Pieczemy około 15 min. w 200 stopniach (polecam funkcję termoobiegu – w moim piekarniku sprawdza się najlepiej). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, podajemy jeszcze ciepłe do ulubionej kawy lub herbaty.

cynamonowe croissanty z jabłkami i orzechami pekan 1

Smacznego :]

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress