Crumble z rabarbarem (czyli rabarbar pod kruszonką)


 

Najszybszy deser z rabarbarem w roli głównej, który sprawdza się w każdej sytuacji. Prosty przepis, efektowne podanie i wspaniały smak pieczonego rabarbaru pod słodką kruszonką. Pyszny zarówno na ciepło, jak i po przestygnięciu. Każda porcja przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i czas beztroskiej radości :]

Składniki (na 6-8 porcji):

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 500 g rabarbaru

Na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 10 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru

Ponadto:

  • masło do wysmarowania foremek
  • bułka tarta do obsypania

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Zagniatamy kruszonkę z masła, mąki i cukru. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru.

Ceramiczne foremki natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Rabarbar dokładnie myjemy i pozbawiamy dolnej skórki. Kroimy na niewielkie, centymetrowe plasterki. Przekładamy do foremek. Przysypujemy kruszonką.

Pieczemy około 25 minut do zarumienienia kruszonki. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

crumble z rabarbarem

crumble z rabarbarem 1

rabarbar pod kruszonką 1

 

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress