Crumble z rabarbarem (czyli rabarbar pod kruszonką)
Najszybszy deser z rabarbarem w roli głównej, który sprawdza się w każdej sytuacji. Prosty przepis, efektowne podanie i wspaniały smak pieczonego rabarbaru pod słodką kruszonką. Pyszny zarówno na ciepło, jak i po przestygnięciu. Każda porcja przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i czas beztroskiej radości :]
Składniki (na 6-8 porcji):
- 2 łyżki brązowego cukru
- 500 g rabarbaru
Na kruszonkę:
- 100 g masła
- 10 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
Ponadto:
- masło do wysmarowania foremek
- bułka tarta do obsypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Zagniatamy kruszonkę z masła, mąki i cukru. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru.
Ceramiczne foremki natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Rabarbar dokładnie myjemy i pozbawiamy dolnej skórki. Kroimy na niewielkie, centymetrowe plasterki. Przekładamy do foremek. Przysypujemy kruszonką.
Pieczemy około 25 minut do zarumienienia kruszonki. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]