Croissanty z brzoskwiniami i brązowym cukrem
Kolejna propozycja słodkiego, weekendowego śniadania. Miękka, soczysta, rozpływającą się w ustach brzoskwinia przykryta chrupiącą, cukrową skorupką. Uwielbiam tę wersję croissantów, zwłaszcza jak brązowy cukier częściowo się skarmelizuje. Do tego oryginalna, brytyjska Lady Grey – pełnia szczęścia o poranku :]
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego (najlepiej XXL)
- 3-4 brzoskwinie (świeże lub z puszki, zamiennie sprawdzą się również nektarynki)
- brązowy cukier
Brzoskwinie obieramy ze skórki (lub wyjmujemy z puszki), kroimy każda na 4-6 części (w zależności od rozmiarów brzoskwini) i układamy na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar soku.
Rozwijamy ciasto francuskie, kładziemy na desce i przecinamy po skosie, aby uzyskać 8 trójkątów (zgodnie ze zdjęciem poniżej).
Każdy z trójkątów lekko rozciągamy wzdłuż, na szerszym brzegu układamy po kawałku brzoskwini.
Zwijamy w stronę zwężania się ciasta, zaklejamy końce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy około 15 min. w 200 stopniach (polecam funkcję termoobiegu – w moim piekarniku sprawdza się najlepiej). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, podajemy jeszcze ciepłe do ulubionej kawy lub herbaty.
Smacznego :]