Croissanty Reese`s – z masłem orzechowym i czekoladą


Kolejny napad tęsknoty za Reese`s Peanut Butter Cups zaowocował ekspresowymi croissantami z amerykańskim, kremowym masłem orzechowym i mleczną czekoladą. Smakują wyśmienicie, a do tego sprawiają, że robi nam się przytulniej i nabieramy ochoty na owinięcie się kocem w wygodnym fotelu i wciągnięcie się w miłą i przyjemną lekturę. Pochłonęłam pół blachy jeszcze gorących, z rozpływającym się nadzieniem, ksiązki nawet nie zdążyłam otworzyć – tak szybko zasnęłam na sofie :]

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego (najlepiej XXL)
  • gładkie masło orzechowe
  • czekolada mleczna

Rozwijamy ciasto francuskie, kładziemy na desce i przecinamy po skosie, aby uzyskać 8 trójkątów (zgodnie ze zdjęciem poniżej).

IMG_2471

Każdy z trójkątów lekko rozciągamy wzdłuż, na szerszym brzegu układamy po łyżce masła orzechowego i kawałku czekolady (1-2 kostki).

IMG_2473

Zwijamy w stronę zwężania się ciasta,  zaklejamy końce.  Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy około 15 min. w 200 stopniach (polecam funkcję termoobiegu – w moim piekarniku sprawdza się najlepiej). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, podajemy jeszcze ciepłe do ulubionej kawy lub herbaty.

Smacznego :]

IMG_2477

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress