Ciasto z mleka skondensowanego
Uwielbienie do mleka skondensowanego otrzymałam w genach. Mój tato na jednym wdechu potrafi rozprawić się z tubką tej słodkości. Ja natomiast, gdybym tylko mogła, przemycałabym mleko zagęszczone do wszystkich wypieków i deserów. Najczęściej zawartość puszki lądowała w sernikach lub tartach. Wszystko zmieniło się, gdy w jednym z programów kulinarnych mleko skondesowane zostało wykorzystane jako główny składnik… babki. Już następnego dnia musiałam spróbować odtworzyć ten przepis. Zrobiłam to po swojemu, w trochę innej odsłonie i formie, ale efekt był tak spektakularny, że nie wymagał dubli. Jeżeli lubicie szybkie i proste wypieki, które sprawdzają się w każdej sytuacji, to jest zdecydowanie jeden z najlepszych :]
Składniki:
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- 50 g rozpuszczonego masła
- 230 g mąki
- 4 duże jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Okrągłą formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskaną masę przekładamy do formy.
Pieczemy 40-45 minut (do „suchego patyczka”). Odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy opruszone cukrem pudrem ze świeżymi owocami.
Smacznego :]
Będę musiała spróbować!
Serdecznie polecam!
Dekoracja majstersztyk
dziękuję!
Dzień dobry! Jeśli można, to chciałabym spytać – jak długo po upieczeniu ciasto będzie dobre?
Działalność bloga została zawieszona, stąd brak wcześniejszej odpowiedzi. Pani już pewnie ta wskazówka się nie przyda, ale może dla innych, którzy tu zajrzą okaże się cenna. Ciasto najlepiej spożyć w przeciągu 3 dni od upieczenia.