Ciasto z mleka skondensowanego
Uwielbienie do mleka skondensowanego otrzymałam w genach. Mój tato na jednym wdechu potrafi rozprawić się z tubką tej słodkości. Ja natomiast, gdybym tylko mogła, przemycałabym mleko zagęszczone do wszystkich wypieków i deserów. Najczęściej zawartość puszki lądowała w sernikach lub tartach. Wszystko zmieniło się, gdy w jednym z programów kulinarnych mleko skondesowane zostało wykorzystane jako główny składnik… babki. Już następnego dnia musiałam spróbować odtworzyć ten przepis. Zrobiłam to po swojemu, w trochę innej odsłonie i formie, ale efekt był tak spektakularny, że nie wymagał dubli. Jeżeli lubicie szybkie i proste wypieki, które sprawdzają się w każdej sytuacji, to jest zdecydowanie jeden z najlepszych :]
Składniki:
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- 50 g rozpuszczonego masła
- 230 g mąki
- 4 duże jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Okrągłą formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskaną masę przekładamy do formy.
Pieczemy 40-45 minut (do „suchego patyczka”). Odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy opruszone cukrem pudrem ze świeżymi owocami.
Smacznego :]
Będę musiała spróbować!
Serdecznie polecam!
Dekoracja majstersztyk
dziękuję!