Ciasto z mleka skondensowanego


Uwielbienie do mleka skondensowanego otrzymałam w genach. Mój tato na jednym wdechu potrafi rozprawić się z tubką tej słodkości. Ja natomiast, gdybym tylko mogła, przemycałabym mleko zagęszczone do wszystkich wypieków i deserów. Najczęściej zawartość puszki lądowała w sernikach lub tartach. Wszystko zmieniło się, gdy w jednym z programów kulinarnych mleko skondesowane zostało wykorzystane jako główny składnik… babki. Już następnego dnia musiałam spróbować odtworzyć ten przepis. Zrobiłam to po swojemu, w trochę innej odsłonie i formie, ale efekt był tak spektakularny, że nie wymagał dubli. Jeżeli lubicie szybkie i proste wypieki, które sprawdzają się w każdej sytuacji, to jest zdecydowanie jeden z najlepszych :]

Składniki:

  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 230 g mąki
  • 4 duże jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Okrągłą formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskaną masę przekładamy do formy.
Pieczemy 40-45 minut (do „suchego patyczka”). Odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy opruszone cukrem pudrem ze świeżymi owocami.

Smacznego :]

ciasto z owocami

ciasto z mleka skondensowanego 1

ciasto z truskawkami

Zapisz

Zapisz

6 Comments

  1. Dzień dobry! Jeśli można, to chciałabym spytać – jak długo po upieczeniu ciasto będzie dobre?

    • Działalność bloga została zawieszona, stąd brak wcześniejszej odpowiedzi. Pani już pewnie ta wskazówka się nie przyda, ale może dla innych, którzy tu zajrzą okaże się cenna. Ciasto najlepiej spożyć w przeciągu 3 dni od upieczenia.

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress