Ciasto z jabłkami i orzechami
Wraz z początkiem września naszła mnie ochota na przytulny wypiek, który ociepliłoby coraz chłodniejsze wieczory. Przypomniałam sobie o niezwykle prostym przepisie na mięciutkie, aromatyczne ciasto z jabłkami i orzechami. Jestem pewna, że uprzyjemni Wam niejeden jesienny dzień :]
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka brązowego cukru
- 3 jajka L
- 125 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ponadto:
- 100 g orzechów włoskich (lekko posiekanych)
- 400 g jabłek
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy na jednolitą masę.
Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy wraz z orzechami, mieszamy.
Przekładamy do formy. Pieczemy około 40-45 minut. odstawiamy do przestygnięcia. Oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :]