Ciasto wiewiórka z piernikowym lukrem


Ciasto wiewiórka to zdecydowany hit każdego sezonu jesienno-zimowego. Delikatne, puszyste, odpowiednio wilgotne, mocno orzechowe, pachnące korzennymi przyprawami. Wszystko to powoduje, że bardzo dobrze sprawdza się w roli świątecznego wypieku. Zwłaszcza jak polejemy je piernikowym lukrem :] W dodatku jest to wypiek „jednomiskowy” – wystarczy umieścić wszystkie składniki w jednym naczyniu i wymieszać. Podczas świątecznych przygotowań każda godzina jest na wagę złota, a ten przepis potrafi zaoszczędzić całkiem sporo cennych minut :] No dobra, wystarczy tego zachwalania – podwijajcie rekawy i do dzieła :]

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do ciasteczek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1 dojrzały, rozgnieciony banan

Składniki piernikowy lukier:

  • 9 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu do dokładnego połączenia.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy.
Przekładamy do formy.
Pieczemy około 40 minut do „suchego patyczka”. Odstawiamy do przestygnięcia.
Dekorujemy piernikowym lukrem.

Smacznego :]

ciasto-wiewiorka-1

ciasto-wiewiorka-2

ciasto-wiewiorka-3

ciasto-wiewiorka-5

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress