Ciasto Red Velvet w białej czekoladzie


Miękkie i puszyste ciasto z nutą kakao, które rozkocha w sobie każdego miłośnika murzynków. Do tego aksamitna polewa z białej czekolady, zwieńczona pączkami czerwonych kwiatów. Słodki wyraz miłości nie tylko na Walentynki  – zwłaszcza, gdy ktoś odstąpi Ci ostatni kawałek :]

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 ml maślanki
  • 20 g kakao
  • 2 jajka L
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu

Składniki na polewę:

  • 200 g białej czekolady

Przygotowanie:

W jednym naczyniu umieszczamy suche składniki – przesianą mąkę, kakao, sodę oraz proszek.
W drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie wbijamy jajka i miksujemy. Stopniowo dodajemy suche składaniki (cały czas miksując). Na końcu wlewamy maślankę i barwnik, delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Otrzymane ciasto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm. Spód tortownicy wykładamy uprzednio papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. „suchego patyczka”. Odstawiamy do przestygnięcia.

Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Wylewamy na wierzch ostudzonego ciasta, pozwalając, by polewa swobodnie spływała po bokach ciasta. Dekorujemy np. świeżymi kwiatami.

Smacznego :]

red velvet 2

red velvet 1

red velvet

Zapisz

Zapisz

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress