Ciasto Nutella


Nie jestem w stanie oprzeć się niczemu, co w swojej nazwie posiada  słowo „nutella”. Dlatego też, gdy przeglądałam książkę Nigelli „Jak być domową boginią” i zobaczyłam nagłówek „Nutella Cake”, wiedziałam co będę jeść tego dnia na śniadanie, obiad i kolację ;] Ciasto jest prawdziwym ulepkiem – ciężkie, wilgotne, kremowe i bardzo słodkie. W smaku przypomina trochę praliny Ferrero Rocher. Dziecinnie proste w wykonaniu, a przy okazji nieziemsko pyszne i kuszące wyglądem. Nutelloholicy, do dzieła! :]

Składniki:

  • 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 600 g nutelli (najlepiej domowej)
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g obranych orzechów laskowych (warto podprażyć je na patelni lub włożyć na 10 minut do piekarnika podczas pieczenia ciasta, skórka odejdzie wtedy sama, wystarczy potrzeć orzechy między palcami)

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. W rondelku rozpuszczamy gorzka czekoladę z masłem, odstawiamy do przestygnięcia. Ubijamy na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. W jednym naczyniu umieszczamy rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz 400 g nutelli, miksujemy. Następnie  dodajemy do masy żółtka i zmielone orzechy, miksujemy.  Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy,  pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.

Podprażone i obrane orzechy kroimy na połówki. Na przestudzone ciasto wykładamy 200 g nutelli, rozprowadzamy po wierzchu tortu. Dekorujemy orzechami.

Smacznego :]

nutella cake 1

nutella cake

ciasto nutella 1

nutella cake 2

Zapisz

4 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress