Ciasto migdałowe


W wiekszości domów ciasto migdałowe wypiekane jest na Wielkanoc. U mnie natomiast, zamiast wiosną, wychodzi z piekarnika w Boże Narodzenie :] To najmniej pracochłonna i czasochłonna pozycja z mojego corocznego repertuaru. Niech Was jednak nie zwiedzie prostota receptury – ten ucieraniec jest wybitnie pyszny. Mięciutkie, aromatyczne, przykryte skorupką z prażonych płatków migdałów. Tak smakują Święta :]

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 7/8 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 opakowania cukru migdałowego
  • 3 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 4 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • 50 g płatków migdałów
  • łyżeczka oleju do natłuszczenia boków formy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy boki.

Jajka z cukrem drobnym i migdałowym ucieramy około 3 minuty. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, miksujemy. Dolewamy olej wraz z aromatem, ponownie miksujemy.

Uzyskaną masę przekładamy do formy. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 60 minut do tzw. „suchego patyczka”. Jeżeli płatki migdałów zaczną się za bardzo przypiekać, należy w trakcie pieczenia przykryć ciasto od góry folią aluminiową.

Smacznego :]

babka migdałowa

ciasto amaretto

babka amaretto

*drewniany, świąteczny  piker wykonała Malinowa Beza :)

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress