Ciasto maślankowe z porzeczką i migdałową kruszonką
Puszyste i delikatne ciasto na bazie maślanki z czerwoną porzeczką i kruchą, migdałową posypką. Idealnie zrównoważony smak, cudowny aromat, wspaniała, lekko wilgotna konsystencja. Długo zachowuje swoją świeżość – nie przekonacie się jednak o tym – najprawdopodobniej zniknie w jeden dzień ;]
Składniki na ciasto:
• 200 g roztopionego masła
• 2 i 1/3 szklanki mąki
• ¾ szklanki cukru (najlepiej domowego cukru z wanilią)
• 2 jajka
• 1 szklanka maślanki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 500 g porzeczki
Składniki na dużą ilość kruszonki:
• 100 g masła
• 6 łyżek mąki
• 6 łyżek zmielonych migdałów
• 8 łyżek cukru
Przygotowanie:
Składniki na kruszinkę zagniatamy i kruszymy. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru. Odstawiamy na bok.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednej misce. Miksujemy dokładnie do momentu uzyskania jednolitej masy.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 20 cm x 30 cm).
Na wierzchu układamy umytą porzeczkę. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]