Ciasto makowe z żurawiną
Kto powiedział, że makowiec musi występować w formie drożdżowej rolady? Kto powiedział, że musi być naszprycowany rozmokłymi rodzynkami? Jako zwolenniczka prostoty i poszanowania czasu wolnego postanowiłam zrobić coś z tym pracochłonnym wypiekiem. Postawiłam na jasne, kruche ciasto, miękką i wilgotną masę makową, wzbogaconą o suszoną żurawiną oraz cytrynowy lukier. Efekt? Pyszne wybawienie dla wszystkich wielbicieli makowców! :]
Składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na masę:
- puszka masy makowej z orzechami (około 900 g)
- 6 dużych jajek
- 150 g mielonych migdałów
- 200 g suszonych wiśni
- 100 ml śmietany kremówki 36%
Składniki na lukier:
- 9 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Składniki na ciasto kruche dokładnie zagniatamy i wylepiamy nim dno formy.
Składniki na masę makową (poza wiśniami) miksujemy w jednym naczyniu do połączenia składników. Dosypujemy suszone wiśnie, mieszamy. Przekładamy do formy.
Pieczemy 50 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Dekorujemy gęstym lukrem. Chłodzimy minimum 2 godziny. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :]
Śliczna patera)
Tk Maxx jak zwykle niezawodny