Ciasto makowe z żurawiną


Kto powiedział, że makowiec musi występować w formie drożdżowej rolady? Kto powiedział, że musi być naszprycowany rozmokłymi rodzynkami? Jako zwolenniczka prostoty i poszanowania czasu wolnego postanowiłam zrobić coś z tym pracochłonnym wypiekiem. Postawiłam na jasne, kruche ciasto, miękką i wilgotną masę makową, wzbogaconą o suszoną żurawiną oraz cytrynowy lukier. Efekt? Pyszne wybawienie dla wszystkich wielbicieli makowców! :]

Składniki na kruchy spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na masę:

  • puszka masy makowej z orzechami (około 900 g)
  • 6 dużych jajek
  • 150 g mielonych migdałów
  • 200 g suszonych wiśni
  • 100 ml śmietany kremówki 36%

Składniki na lukier:

  • 9 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Składniki na ciasto kruche dokładnie zagniatamy i wylepiamy nim dno formy.
Składniki na masę makową (poza wiśniami) miksujemy w jednym naczyniu do połączenia składników. Dosypujemy suszone wiśnie, mieszamy. Przekładamy do formy.
Pieczemy 50 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Dekorujemy gęstym lukrem. Chłodzimy minimum 2 godziny. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

ciasto-makowe

makowiec

makowiec-z-zurawina

ciasto-z-makiem-i-zurawina

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress