Ciasto jogurtowe z borówkami
Kto by się oparł temu delikatnemu, pyszystemu ciastu, które niemal rozpływa się pod podniebieniem? Zwłaszcza, gdy na wierzchu znajdują się ulubione owoce pod chmurką z cukru pudru… Idealny, weekendowy wypiek, który świetnie nadaje się na imprezę w ogrodzie, grilla, piknik lub deser po niedzielnym obiedzie. Słodko polecam :]
Składniki:
- 150 ml oleju rzepakowego
- 350 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- skórka z otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g jogurtu naturalnego
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- 250 g borówek
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Prostokątkną formę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do formy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy borówki.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia.
Oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :]
Pyszne ciacho! Borówki są idealne właśnie do ciast jogurtowych, drożdżowych, kefirowych itd 😉
To prawda :]