Ciasto jogurtowe z borówkami


Kto by się oparł temu delikatnemu, pyszystemu ciastu, które niemal rozpływa się pod podniebieniem? Zwłaszcza, gdy na wierzchu znajdują się ulubione owoce pod chmurką z cukru pudru… Idealny, weekendowy wypiek, który świetnie nadaje się na imprezę w ogrodzie, grilla, piknik lub deser po niedzielnym obiedzie. Słodko polecam :]

Składniki:

  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 350 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • skórka z otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • 250 g borówek
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Prostokątkną formę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do formy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy borówki.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia.
Oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :]

 

ciasto jogurtowe z owocami

ciasto jogurtowe z borówkami

ciasto jogurtowe 1

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress