Ciasto jogurtowe z borówkami


Pierwsze ciasto jogurtowe w tym roku, którego nie spaliłam ;] Miałam na nie taką ochotę, że siedziałam przy piekarniku i patrzyłam jak rośnie. Mięciutkie, delikatne, z nutą cytrynowego aromatu, przykryte warstwą słodkich borówek i opruszone cukrem pudrem. Idealny wypiek na weekend – duża blacha wystarczy dla całej rodziny i niespodziewanych gości :]

Składniki:

  • 150 ml oleju kokosowego
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka M
  • skórka z otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ponadto:

  • 300 g borówek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy do połączenia składników.
Uzyskaną masę przekładamy do formy. Na wierzchu układamy równomiernie borówki. Pieczemy około 40 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Opruszamy cukrem pudrem.

Smacznego :]

ciasto jogurtowe

ciasto z borówkami

ciasto jogurtowe 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress