Ciasto jabłkowo-dyniowe z pekanową kruszonką
Jeszcze zanim zacznie się weekend mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie dyni w wypiekach. Tym razem nie w postaci puree, tylko startej na grubej oczkach tarki. W połączeniu z jabłkiem, aromatyczna wanilią, dobrej jakości masłem i brązowym cukrem tworzy niezwykle miękkie, delikatne ciasto. Dla kontrastu przykrywamy je chrupiącą kruszonka na bazie orzechów pekan. Jesienne niebo pod podniebieniem!
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 200 g rozpuszczonego masła
- 4 jajka L
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka startego jabłka
- 2 szklanki startej dyni (zwyczajnej lub hokkaido)
Składniki na kruszonkę:
- 75 g miękkiego masła
- 6 łyżek mąki
- 5 łyżek mielonych pekanów
- 6 łyżek brązowego cukru
Zagniatamy i kruszymy. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru.
Ponadto:
- lody waniliowe/karmelowe/piernikowe
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy szpatułą do połączenia. Przekładamy do formy, wyrównujemy. Posypujemy równomiernie kruszonką.
Pieczemy około 45 minut do tzw. „suchego patyczka” i zarumienienia kruszonki. Odstawiamy do przestygnięcia. Kroimy w kwadraty, podajemy z gałką lodów.
Smacznego :]