Ciasto jabłkowo-dyniowe z pekanową kruszonką


Jeszcze zanim zacznie się weekend mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie dyni w wypiekach. Tym razem nie w postaci puree, tylko startej na grubej oczkach tarki. W połączeniu z jabłkiem, aromatyczna wanilią, dobrej jakości masłem i brązowym cukrem tworzy niezwykle miękkie, delikatne ciasto. Dla kontrastu przykrywamy je chrupiącą kruszonka na bazie orzechów pekan. Jesienne niebo pod podniebieniem! 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 4 jajka L
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka startego jabłka
  • 2 szklanki startej dyni (zwyczajnej lub hokkaido)

Składniki na kruszonkę:

  • 75 g miękkiego masła
  • 6 łyżek mąki
  • 5 łyżek mielonych pekanów
  • 6 łyżek brązowego cukru

Zagniatamy i kruszymy. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru.

Ponadto:

  • lody waniliowe/karmelowe/piernikowe

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy szpatułą do połączenia. Przekładamy do formy, wyrównujemy. Posypujemy równomiernie kruszonką.

Pieczemy około 45 minut do tzw. „suchego patyczka” i zarumienienia kruszonki. Odstawiamy do przestygnięcia. Kroimy w kwadraty, podajemy z gałką lodów.

Smacznego :]

ciasto jabłkowo-dyniowe

ciasto z tartą dynią

ciasto dyniowe z kruszonką

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress