Ciasto dyniowo-pomarańczowe na orzechowym spodzie


Halloween bez dyniowego ciasta jest jak Wigilia bez pierogów. W tym roku postanowiłam jednak poeksperymentować i zamiast tradycyjnego przepisu wykorzystałam kilka nowych pomysłów. Po pierwsze – sernikowa, aksamitna konsystencja za sprawą mąki kukurydzianej i dużej ilości jajek. Po drugie – piękny aromat skórki i soku z pomarańczy. Po trzecie – kruchy spód z orzechów laskowych. Po czwarte i ostatnie – polewa z wysokiej jakości gorzkiej czekolady. Niesamowita kompozycja jesiennych smaków. 

Składniki na orzechowy spód:

  • 100 g mąki*
  • 100 g tartych orzechów laskowych
  • 75 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g miękkiej margaryny
  • 1 duże jajko

*rezygnując z mąki otrzymamy ciasto w pełni bezglutenowe – wystarczy zwiększyć ilość tartych orzechów do 200 g.

Składniki na masę:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 70 g  masła
  • 1 torebka cukru z prawdziwa wanilią (10 g)
  • szklanka puree z dyni*
  • 2 łyżki stałego miodu
  • skórka i sok z 1 pomarańczy

*Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Niewielką dynię myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy środek z nasionami. To, co nam zostało układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 1,5 godziny, odstawiamy do przestygnięcia. Obieramy ze skóry i blendujemy. Gotowe! :]

Ponadto:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka

Podgrzewamy w rondelku – mleko dodajemy stopniowo, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję (na początek proponuję dodać 2 łyżki).

Przygotowanie:

Okrągłą formę o średnicy około 20 cm wykładamy folia aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Składniki na kruchy spód dokładnie zagniatamy. Uzyskanym ciastem wykładamy dno formy.
Masło i miód podgrzewamy w rondelku do momentu rozpuszczenia. Odstawiamy na bok.
Jajka lekko ubijamy, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, puree z dyni oraz cukier (waniliowy również) – mieszamy. Na końcu dosypujemy mąkę i dolewamy masło z miodem. Miksujemy. Przygotowaną masę wykładamy na spód orzechowy (masa będzie bardzo rzadka).
Pieczemy około 50 minut. Po przestudzeniu, przy pomocy strzykawki cukierniczej, dekorujemy ciasto polewą z gorzkiej czekolady.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

ciasto-dyniowo-pomaranczowe

ciasto-z-dynia

ciasto-halloween

ciasto-bezglutenowe-halloween

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress