Ciasto dyniowe z frostingiem


Miękkie i wilgotne ciasto dyniowe z kremem i prażonymi pestkami. Świeże i aromatyczne nawet na trzeci dzień, w praktyce jednak rzadko doczekuje drugiego ;] Bardzo prosty przepis, niezabierący zbyt wiele czasu, a dający w zamian przyjemny dla oka i jeszcze przyjemniejszy dla podniebienia efekt końcowy. Nic, tylko piec. I jeść ;]

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki zblendowanej lub startej dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 g pestek z dyni + garść do dekoracji
  • szczypta soli

Składniki na frosting:

  • 150 g serka smietankowego typu President lub Philadelphia
  • 50 g miekkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Spód formy o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Dynię kroimy, odcinamy skórki, wydrążamy nasiona. Ścieramy na tarce lub rozdrabniamy blenderem.
Dodajemy mąkę, jajka, olej, proszek, sodę, sól, cukier brązowy i waniliowy – miksujemy do połączenia składników. Nastepnie dosypujemy 80 g pestek dyni, mieszamy.
Uzyskane ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy frosting. Miekkie masło ucieramy z serkiem. Nastepnie dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny, ponownie ucieramy aż do uzyskania jednolitego kremu.
Przygotowany frosting wykładamy na przestudzone ciasto, równomiernie rozprowadzamy. Posypujemy garścią podprażonych na patelni pestek dyni.

Smacznego :]

ciasto-dyniowe-z-kremem

babka-dyniowa-z-kremem

 

ciasto-dyniowe

Zapisz

Zapisz

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress