Ciasto drożdżowe z czereśniami i karmelową kruszonką


Dlaczego dopiero w tym roku zdecydowałam się na upieczenie drożdżowca z czereśniami? Tyle lat braku świadomości jak cudowne jest to połączenie. Miękkie, puszyste ciasto, lekko kwaśne owoce i słodka kruszonka na bazie brązowego cukru, o wyraźnym, karmelowym posmaku. A jaki aromat roznosi się po całym domu! Coś wspaniałego :]

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 2 duże jaja
  • torebka cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g drobnego cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g czereśni pozbawionych pestek

Przygotowujemy zaczyn. Do dużego naczynia wlewamy ciepłe mleko i dodajemy pokruszone drożdże, następnie mąkę, cukier i mieszamy trzepaczką. Przykrywamy ściereczką kuchenną i zostawiamy (najlepiej w ciepłym miejscu) do podwojenia objętości. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i solidnie wyrabiamy mikserem, wykorzystując końcówki – świderki. Ciasto powinno być dość puszyste i elastyczne.

Blaszkę keksówkę (25-30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej przygotowaną masę. Czereśnie układamy na wierzchu ciasta, wciskając je w środek. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę i nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.

Składniki na dużą ilość kruszonki:

  • 50 g masła
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżek brązowego cukru

Zagniatamy i kruszymy. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru.

Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch surowego ciasta, wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 45 min. w temperaturze 170 stopni (ja wykorzystałam funkcję termoobiegu). Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

ciasto drożdżowe z czereśniami

 

[cookd]

 

 

 

 

 

 

 

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress