Tort czekoladowo-karmelowy z popcornem
Zestawienie trzech pyszności w jednym torcie – ciasta czekoladowego, kremu kajmakowego oraz karmelowego popcornu. Połączenie, które gwarantuje powiew niesamowitego aromatu, eksplozję zniewalającego smaku i wrażenia wzrokowe wywołujące gwałtowny ślinotok :]
Składniki na ciasto:
- 75 g rozpuszczonego masła
- 270 g mąki
- 340 g cukru
- 60 g kakao
- 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 250 ml mleka
- 150 ml mocnej kawy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 300 g masy kajmakowej
Składniki na sos karmelowy:
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 230 g cukru
- 100 g posiekanego masła
Ponadto:
- 80 g popcornu karmelowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Spód formy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem.
Wszystkie składniki (poza białkami) miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z masą czekoladową. Przekładamy do formy. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia na kilka godzin.
Gdy ciasto czekoladowe nabierze temperatury pokojowej, przygotowujemy sos karmelowy. Na niskiej mocy palnika podgrzewamy śmietanę kremówkę, odstawiamy na bok. W oddzielnym garnku podgrzewamy cukier – na średniej mocy palnika – aż do rozpuszczenia. Dodajemy masło, mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy ciepłą kremówkę i ponownie mieszamy – tak długo aż uzyskamy gładką konsystencję. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy masę kajmakową i jeszcze chwilę ubijamy – tylko do połączenia składników.
Upieczone spody czekoladowe przecinamy wzdłuż na 3 równe części – otrzymujemy 3 blaty ciasta.
Na paterze układamy pierwszy blat, smarujemy kremem, przykrywamy drugim blatem, rozprowadzamy kolejną porcję kremu, na wierzchu układamy 3 blat, na którym rozprowadzamy pozostałą część kremu, wygładzamy boki ciasta.
Dekorujemy popcornem. Polewamy sosem karmelowym.
Smacznego :]
pięknie wygląda ten torcik!
Dziękuję
Prawdziwa rozpusta!
To prawda! Ale czasami się należy
Na jak dużą formę jest przepis?
Tak jak w treści przepisu – forma o średnicy 18 cm :]