Ciasto czekoladowe z burakami
Obłędne ciasto, które pozwala połączyć przyjemne z pożytecznym. Mięciutkie, wilgotne, intensywnie czekoladowe i niezwykle aromatyczne. Kusi wyglądem i zniewala smakiem. A dzięki zawartości buraków i dużej ilości kakao jest źródłem cennego żelaza. Walka z jesiennymi niedoborami może być bardzo apetyczna! To kto piecze? :]
Składniki:
- 400 g ugotowanych i obranych buraków
- 300 g mąki
- 220 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka L
- 7 czubatych łyżek kakao
- 300 g brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ponadto:
- 150 g czekolady (polecam 100 g gorzkiej, 50 g mlecznej)
- 5 łyżek śmietany kremówki 30%
- maliny do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Buraki blendujemy, przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy do połączenia.
Przekładamy do formy, wyrównujemy.
Pieczemy 60 minut do tzw. „suchego patyczka”. Odstawiamy do przestygnięcia.
Posiekaną czekoladę umieszczamy w rondelku i zalewamy kremówką. Podgrzewamy na średniej mocy palnika regularnie mieszając. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietaną, polewamy nią wierzch ciasta. Dekorujemy malinami.
Smacznego :]