Ciasto czekoladowe z bananami


Ostatnio mam nieodparte wrażenie, że niezmiennym elementem wystroju domowej kuchni są przejrzałe banany. Mój mąż, najprawdopodobniej skrywający w swoim wnętrzu Minionka, kupuje te owoce w ilości nie do przejedzenia. Nie ma tygodnia, żeby z piekarnika nie wyjechał bananowiec. Na szczęście takie proste ciasta łatwo jest modyfikować, dzięki czemu pieczone regularnie nie tracą swojego uroku. Można za każdym razem dodawać inne bakalie, dorzucić borówki, przemycić trochę kajmaku lub przygotować wersję czekoladową – taka jak ta w przepisie poniżej. Spróbujecie? :]

Składniki:

  • 110 ml oleju
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 4 dojrzałe banany
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 90 ml maślanki lub kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

2 banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Umieszczamy je wraz z pozostałymi produktami w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia składników. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej całą masę, lekko wyrównując. Pozostałe 2 banany obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na wierzchu ciasta.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :]

 

bananowiec

ciasto czekoladowo-bananowe

ciasto czekoladowe z bananami

Zapisz

Zapisz

Zapisz

6 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress