Ciastka z Marsa :)


Kruche ciastka wypełnione batonikiem Mars o nieziemskim aromacie i smaku zupełnie nie z tej planety ;] Mają same zalety: proste w przygotowaniu, szybkie w pieczeniu, możliwe do natychmiastowej konsumpcji lub kilkudniowego przechowywania w szczelnym pojemniku. Pyszne, sycące, odpowiednio słodkie. Zupełnie jak te z Emilie`s Cookies & Coffee Shop, które jadłam podczas pobytu w Nicei. Po prostu idealne :]

Składniki (na 24 sztuki):

  • 300 g mąki
  • 200 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 4 batony mars

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na jednolitą masę. Przy pomocy łyżki nabieramy porcję ciasta i układamy na papierze (zostawiamy w takim nieregularnym kształcie, jaki wyjdzie).
Batoniki tniemy wzdłuż, a następnie na 5 mm plasterki, które wciskamy w każdą porcję.
Pieczemy około 12-15 minut. Po upływie około 8 minut pieczenia (jak ciastka wyrosną), przy pomocy łyżki psujemy delikatnie formę ciastek, tak aby nabrały jeszcze większego nieładu. Dokańczamy pieczenie.
Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

ciastka z karmelem i czekoladą

ciastka z czekoladą i karmelem

ciastka z marsa 1

 

 

 

 

4 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress