Ciastka sernikowe z wiśniami
Delikatne i mięciutkie ciastka z dodatkiem twarogu sernikowego, zwieńczone pysznymi wiśniami z konfitury. W smaku, o dziwo, przypominają trochę drożdżówki, za to w ogóle nie rozpoznaje się w nich zawartości sera. Często jednak bywa tak, że to, co niewyczuwalne nadaje wypiekom wyjątkowego charakteru. Tak się stało i w tym przypadku. To właśnie twarogowi ciasteczka zawdzięczają swoją niesamowitą subtelność. Mam nadzieję, że teraz już wiecie, co zjeść na weekendowe śniadanie :]
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 150 g twarogu sernikowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny lub 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- 1 słoik wiśni w konfiturze
Ponadto:
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (poza wiśniami) umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie dość lepiące.
Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Na przygotowanej blaszce układamy przy pomocy łyżki porcje schłodzonego ciasta, tworząc pośrodku delikatne zagłębienie, które wypełniamy wiśniami.
Pieczemy około 12-15 minut do lekkiego zezłocenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :]