Ciastka orzechowe


Mocno orzechowe, kruche ciasteczka, którymi nie pogardziłaby najbardziej wybredna wiewiórka.  Niewielka ilość mąki, a w zamian solidna porcja mielonych  orzechów sprawia, że możemy sięgać po kolejne, kolejne i jeszcze jedno ciastko, dostarczając naszemu organizmowi białka, witamin z grupy B, solidną dawkę witaminy E oraz soli mineralnych, a także działając ku poprawie naszej pamięci, koncentracji, zapobiegając miażdżycy, przemęczeniu, bezsenności oraz anemii. No to wcinamy! :]

Składniki (na około 20 ciastek):

  • 1 szklanka mąki z pełnego przemiału
  • pół szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 150 g masła

Przygotowanie:

Płaska blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Formujemy kulki o średnicy około 4 cm i układamy na blaszce w 3 cm odstępach.
Pieczemy około 15-20 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą podejrzanie miękkie, ale zapewniam, że w miarę stygnięcia staną się kruche.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego :]

ciasteczka orzech laskowy

ciasteczka orzechowe 1

ciastka orzech laskowy

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress