Ciastka na smalcu


Te kruche niekształtki z powidłami na pierwszy rzut oka nie mają w sobie ani grama walentynkowego klimatu, ale uwierzcie mi, że powstały z najprawdziwszej miłości. Bo jak inaczej wytłumaczyć, że mimo 30 dni bez snu i wielu trosk związanych z Okruszkiem, przyklejam powieki na taśmę klejącą i lepię ukochane ciastka mojego męża? :]
Z okazji Święta Zakochanych życzę Wam, abyście każdego dnia doświadczali gestów pełnych dobrych uczuć i oddawali je z wzajemnością. A w załączeniu dorzucam przepis, który podbije nie tylko Wasze kubki smakowe, ale i serca :]

Składniki:

  • 2 szklanki i 4 łyżki mąki pszennej
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 120 g rozpuszczonego smalcu
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

  • 300-350 g powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 2 płaskie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Składniki na ciastka zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Z przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przy pomocy palca w każdej kulce tworzymy wgłębienie, które wypełniamy powidłami śliwkowymi.

Ciastka układamy na blaszce w 4 cm odstępach. Pieczemy około 20 minut – do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

ciastka z powidłami

kruche ciasteczka z marmoladą

kruche ciasteczka na smalcu

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress