Ciastka bezowe z migdałami i nektarynką


Krucho-piankowe ciastka bezowe z pieczonymi migdałami i soczystą nektarynką. Świetny deser na lato, który zachwyci nie tylko miłośników bezowców. Forma ciastek nie wymaga porcjowania, wygląda bardzo efektownie i zdecydowanie szybciej się piecze. Pokochacie te pyszne ulepki :]

Składniki:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobii zimniaczanej
  • 150 g migdałów
  • 2 nektarynki

Przygotowanie:

Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni.

Nektarynki myjemy, kroimy na połówki, wydrążamy pestki, a następnie kroimy na plasterki. Migdały siekamy na mniejsze części.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie skrobię ziemniaczaną. Na samym końcu dodajemy 3/4 posiekanych migdałów, mieszamy.

Uzyskaną masę wykładamy przy pomocy łyżki na blaszkę, tworząc około 12 okrągłych porcji.
Na każdej porcji układamy kilka plasterków nektarynki i posypujemy pozostałą częścią siekanych migdałów.

Pieczemy około 40 minut. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.

Smacznego :]

bezy z migałami i nektarynkami

migdałowe bezy z nektarynkami

bezy z migdałami

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress