Ciastka bezowe z migdałami i nektarynką
Krucho-piankowe ciastka bezowe z pieczonymi migdałami i soczystą nektarynką. Świetny deser na lato, który zachwyci nie tylko miłośników bezowców. Forma ciastek nie wymaga porcjowania, wygląda bardzo efektownie i zdecydowanie szybciej się piecze. Pokochacie te pyszne ulepki :]
Składniki:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka skrobii zimniaczanej
- 150 g migdałów
- 2 nektarynki
Przygotowanie:
Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni.
Nektarynki myjemy, kroimy na połówki, wydrążamy pestki, a następnie kroimy na plasterki. Migdały siekamy na mniejsze części.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie skrobię ziemniaczaną. Na samym końcu dodajemy 3/4 posiekanych migdałów, mieszamy.
Uzyskaną masę wykładamy przy pomocy łyżki na blaszkę, tworząc około 12 okrągłych porcji.
Na każdej porcji układamy kilka plasterków nektarynki i posypujemy pozostałą częścią siekanych migdałów.
Pieczemy około 40 minut. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.
Smacznego :]