Ciastka bananowe z czekoladą


Do tej pory za każdym razem, gdy zakupione banany zmieniały kolor na brązowy, piekłam chleb bananowy z orzechami lub muffiny z nutellą. Tym razem postanowiłam przygotowałać szybką masę na ciasteczka, którą będzie można wykładać łyżką na blaszkę i zaraz potem wstawić do piekarnika – bez formowania, wałkowania czy wyciskania. Ekspresowo i smacznie – bo w coraz dłuższe i bardziej słoneczne dni szkoda tracić czas na stanie w kuchni. Ciastkożercy, do dzieła! :]

Składniki (na około 35 sztuk):

  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 małe przejrzałe banany (lub 1 duży) – rozgniecione widelcem
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g kropelek czekoladowych (lub posiekanej czekolady)

*korzystałam ze szklanki o pojemności 200 ml

Przygotowanie:

Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki (poza czekoladą) umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy. Dodajemy groszki czekoladowe/ posiekaną czekoladę, mieszamy. Przy pomocy łyżeczki, wykładamy na papier do pieczenia porcje surowego ciasta (zachowując 3 cm odstępy). Pieczemy około 7-10 minut do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru. Odstawiamy do przestygnięcia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
*ciastka po upieczeniu wydają się kruche, bo z wierzchu rzeczywiście takie są, ale w środku będą delikatne i miekkie.

Smacznego :]

ciastka bananowe

ciastka owsiane z czekoladą

ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi

 

4 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress