Ciasteczka sernikowe z wiśniami


Delikatne ciasteczka z dodatkiem twarogu sernikowego. Zwieńczone wiśniami stanowią idealny dodatek do porannej kawy lub herbaty. W smaku zupełnie jak tradycyjne ciasto ucierane, odmienna jest jednak ich konsystencja – bardziej zwarta i krucha. Gdyby nie świadomość składu, twaróg byłby ostatnim z produktów, które według mnie zostały wykorzystane do przygotowania tych niewielkich pyszności. Często jednak bywa tak, że to, co niewyczuwalne nadaje wypiekom wyjątkowego charakteru. Tak się stało i w tym przypadku. To właśnie białemu serowi ciasteczka zawdzięczają swoją niesamowitą subtelność.
Mam nadzieję, że teraz już wiecie co zjeść na niedzielne śniadanie :]

Składniki:

  • 200 g miękkiej margaryny
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny  lub 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 1 paczka mrożonych wiśni

Przygotowanie:

Rozmrażamy i odsączamy wiśnie. Przesiewamy mąkę.
Wszystkie składniki (poza wiśniami) umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Na przygotowanej blaszce układamy przy pomocy łyżki porcje schłodzonego ciasta. W środek każdej porcji wciskamy po 3 wiśnie.

Pieczemy około 10-12 minut do lekkiego zezłocenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :]

sernikowe ciasteczka z wiśniami

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress