Ciasteczka migdałowe
Pierniczki już upieczone, teraz przyszedł czas na kruche ciasteczka. W zeszłym roku pachniały pomarańczami, a w tegoroczne Święta roznoszą po domu aromat migdałów. Wreszcie miałam okazję wykorzystać nowe foremki :] Chrupiące aniołki z lukrowymi skrzydłami prezentują się niezwykle uroczo – będą pięknie wyglądać na bożonarodzeniowym stole. A może wykorzystacie je do przygotowania słodkich upominków dla znajomych? :]
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 300 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 2 opakowania cukru migdałowego
- 3 żółtka
- łyżeczka aromatu amaretto
Składniki na lukier:
- 8 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu do dokładnego połączenia.
Ponadto:
- mąka do podsypania ciasta
- cukrowe perełki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Stolnicę lub kuchenny blat podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość około 3 mm. Przy pomocy foremek wycinamy świąteczne kształty. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia. Dekorujemy lukrem i cukrowymi perełkami.
Smacznego :]
*piękny, drewniany piker wykonała Malinowa Beza :]