Ciasteczka migdałowe


Pierniczki już upieczone, teraz przyszedł czas na kruche ciasteczka. W zeszłym roku pachniały pomarańczami, a w tegoroczne Święta roznoszą po domu aromat migdałów. Wreszcie miałam okazję wykorzystać nowe foremki :] Chrupiące aniołki z lukrowymi skrzydłami prezentują się niezwykle uroczo – będą pięknie wyglądać na bożonarodzeniowym stole. A może wykorzystacie je do przygotowania słodkich upominków dla znajomych? :]

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru migdałowego
  • 3 żółtka
  • łyżeczka aromatu amaretto

Składniki na lukier:

  • 8 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu do dokładnego połączenia.

Ponadto:

  • mąka do podsypania ciasta
  • cukrowe perełki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Stolnicę lub kuchenny blat podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość około 3 mm. Przy pomocy foremek wycinamy świąteczne kształty. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy około 10 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia. Dekorujemy lukrem i cukrowymi perełkami.

Smacznego :]

ciasteczka migdałowe

migdałowe aniołki

aniołki migdałowe

*piękny, drewniany piker wykonała Malinowa Beza :]

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress