Ciasteczka kajmakowo-orzechowe


Do końca najbardziej ponurego miesiąca w roku zostało jeszcze 15 dni. Dzieki przepisowi na ciasteczka kajmakowo-orzechowe przetrwacie listopad w całkiem niezłym nastroju. Kruche, intensywnie maślane ciasto oraz obłędnie pyszna masa na bazie konfitury mlecznej i orzechów włoskich. Oczarujcie swoje kubki smakowe i odczarujcie jesień :]

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru pudru

Ponadto:

  • 350 g konfitury mlecznej lub masy kajmakowej
  • 150 g tartych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Przy pomocy łyżeczki do melona (lub kciuka) w każdej kulce tworzymy zagłębienie.
Pieczemy około 15 minut.

Konfiturę mleczną przekładamy do rondelka, podgrzewamy do uzyskania nieco rzadszej konsystencji. Dodajemy tarte orzechy, mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Przygotowaną masą wypełniamy zagłębienia w ciastkach. Przechwujemy w zamykanym pojemniku lub pod szklanym kloszem.

Smacznego :]

ciasteczka z kajmakiem

ciasteczka orzechowe

ciasteczka kajmakowo orzechowe

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress