Ciasteczka cytrynowe z miętą


Najprostsza receptura na wiosenne ciasteczka. Niezwykle krucha forma, cudownie maślany smak i wspaniały aromat cytrynowej skórki przełamanej orzeźwiającą miętą. Trzy powody, dla których będziecie wracać do tego przepisu jeszcze wiele razy :]

Składniki (na 2 blaszki ciastek):

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 2 cytryn

Ponadto:

  • garść swieżej, drobno posiekanej mięty

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy posiekaną miętę, ponownie zagniatamy.
Z ciasta formujemy 1 długi wałeko średnicy około 4 cm, owijamy je folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na około godzinę.
Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika, kroimy je w plasterki o grubości nie przekraczającej 5 mm i układamy na blaszce.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni az brzegi ciastek będą rumiane – około 12-15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

ciasteczka cytrynowe

ciasteczka cytrynowe z miętą

cytrynowe ciasteczka

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress