Ciasteczka cytrynowe z miętą
Najprostsza receptura na wiosenne ciasteczka. Niezwykle krucha forma, cudownie maślany smak i wspaniały aromat cytrynowej skórki przełamanej orzeźwiającą miętą. Trzy powody, dla których będziecie wracać do tego przepisu jeszcze wiele razy :]
Składniki (na 2 blaszki ciastek):
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 2 żółtka
- skórka otarta z 2 cytryn
Ponadto:
- garść swieżej, drobno posiekanej mięty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy posiekaną miętę, ponownie zagniatamy.
Z ciasta formujemy 1 długi wałeko średnicy około 4 cm, owijamy je folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na około godzinę.
Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika, kroimy je w plasterki o grubości nie przekraczającej 5 mm i układamy na blaszce.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni az brzegi ciastek będą rumiane – około 12-15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]