Ciasteczka baaaardzo czekoladowe :)


Mocno czekoladowe, grube ciasteczka, które nie przybierają kształtu naleśnika podczas pieczenia. Kruche, aromatyczne, skrywające w swoim wnętrzu dodatkowe kawałki czekolady, przez co naprawdę ciężko się od nich oderwać :] Gdybym piekła je wyłącznie na swoje potrzeby, wykorzystałabym jedynie mleczną czekoladę, niestety taki poziom słodkości wytrzymuje w mojej rodzinie chyba tylko mój tato, któremu w żyłach zamiast krwi płynie glukoza ;]
Mam nadzieję, że dla wielu z Was to będzie właśnie TEN przepis i poszukiwanie receptury na idealne ciastka czekoladowe zostanie smakowicie zakończone :]

Składniki (na 20 ciastek):

  • 200 g mąki
  • 1 duże jajko
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru (najlepiej brązowego)

Ponadto:

  • 70 g posiekanej czekolady mlecznej
  • 70 g posiekanej czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Masło roztapiamy w rondelku. Zagniatamy razem z pozostałymi składnikami. Dodajemy posiekana czekoladę, ponownie zagniatamy.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach.
Pieczemy około 10-15 minut*. Odstawiamy do przestygnięcia. przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

*po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą bardzo miękkie, po ostygnięciu staną się jednak zupełnie kruche.

Smacznego :]

ciasteczka czekoladowe

ciastka z czekoladą

ciasteczka z czekoladą

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress