Churros z gorącą czekoladą


Podłużne słodkości z ciasta parzonego, z aromatyczną nutą cynamonu, opruszone drobnym cukrem. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Po zanurzeniu w gorącej czekoladzie staną się spełnieniem Waszych cukierniczych marzeń. Niezależnie od tego jak dużo ich usmażycie, rozpłyną się pod Waszymi podniebieniami w przeciągu godziny. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami! :]

Składniki:

  • 240 ml wody
  • 60 g masła
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 0,7 l ojelu rzepakowego do smażenia
  • drobny cukier do posypania

Na gorącą czekoladę:

  • 100 g czekolady (połączyłam gorzką i mleczną)
  • 50 ml mleka

Przygotowanie:

W niewielkim garnku podgrzewamy masło, wodę, cukier zwykły i waniliowy, szczyptę soli oraz cynamon. Gdy masło się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami, stopniowo dodajemy mąkę i ucieramy przy pomocy drewnianej łyżki lub rózgi kuchennej. Ciasto powinno z łatwością odchodzić od brzegów garnka. Zdejmujemy ciasto z palnika, przekłądamy do miski i studzimy.
Wbijamy jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdką”.
W garnku o grubym dnie podgrzewamy olej (optymalna temperatura to około 180 stopni). Na podgrzany tłuszcz wyciskamy 8-10 cm paski ciasta. Smażymy do zarumienienia. Gotowe churros wykładamy na duży talerz przykryty ręcznikiem papierowym, który zbierze nadmiar tłuszczu. Obtaczamy w drobnym cukrze. Podajemy wraz z filiżanką gorącej czekolady,w której należy maczać ciastka.

churros z czekoladą

churros 2

churros z gorącą czekoladą

churros 1

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress