Choinka z ciasta francuskiego z makiem
Okres przedświąteczny przepełniony jest ciepłymi spotkaniami z rodziną i przyjaciółmi – nie ze wszystkimi osobami możemy zasiąść do wigilijnego stołu, dlatego chcemy spędzić z nimi ten magiczny, grudniowy czas jeszcze przed pierwszą gwiazdką. Niektóre z takich spotkań są bardzo spontaniczne i nie sposób się do nich przygotować. Dlatego jak co roku mam dla Was przepis z kategorii last minute. Wystarczą 3 składniki, 5 minut przygotowań i 20 minut pieczenia by wyczarować piękną smakowitość pachnącą Bożym Narodzeniem :]
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 400 g masy makowej z bakaliami
- jajko
Przygotowanie:
Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 195 stopni.
Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego. Pierwszy układamy na papierze do pieczenia i rozprowadzamy na nim masę makową. Przykrywamy drugim arkuszem ciasta i wycinamy kształt choinki. Następnie, do obu stronach wykonujemy równomierne nacięcia – jak na zdjęciu poniżej.
Każdy nacięty pasek ciasta zakręcamy do dołu w taki sposób, aby nadać mu formę świderka. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Skrawki ciasta pozostałe po wycinaniu choinki również zawijamy w świderki – szkoda, by się zmarnowały.
Pieczemy około 15-20 minut – do wyrośnięcia i zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]